Страница 2 из 2
Ιστορικοί από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα ανακάλυψαν μια μοναδική εικόνα του Ιησού Χριστού σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – σε μια βυζαντινή εκκλησία στην καρδιά της ερήμου Νεγκέβ, ανέφεραν οι Times of Israel το 2018. Οι ειδικοί βρήκαν ένα εντυπωσιακό σχέδιο στην οροφή μιας σχεδόν κατεστραμμένης αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας. Πιστεύεται ότι η εκκλησία εδώ ανεγέρθηκε ήδη από το 350 μ.Χ. Η γιατρός Ιστορίας της Τέχνης Emma Maayan-Fanar, μέλος ενός διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, παρατήρησε την τοιχογραφία έναν αιώνα μετά τα εγκαίνια της ίδιας της εκκλησίας της βυζαντινής περιόδου. "Ήμουν εκεί τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος, και από μια ορισμένη γωνία είδα ξαφνικά μάτια. Ήταν το πρόσωπο του Ιησού τη στιγμή της βάπτισής του", είπε ο Maayan-Fanar στη δημοσίευση. Η εικόνα ήταν τόσο θαμπωμένη που ήταν θαύμα να τη δεις, πρόσθεσε ο ερευνητής.
Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι η εμφάνιση του Χριστού είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή που συνήθως συναντάμε στις εικόνες.
Η εικόνα δείχνει το πρόσωπο ενός νεαρού άνδρα χωρίς γένια, με κοντά σγουρά μαλλιά, μεγάλα μάτια και μακριά μύτη. Το πορτρέτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας και είναι «η πρώτη προεικονοκλαστική σκηνή της βάπτισης του Χριστού, αφού δίπλα της ζωγραφίζεται ένα άλλο πρόσωπο, που περιβάλλεται από φωτοστέφανο».
Η δεύτερη, μεγαλύτερη φιγούρα, ο Δρ Maayan-Phanar ταυτίστηκε ως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.
Πιθανή εξήγηση για την αντίφαση: Λουκάς (3:23): Ο Ιησούς, όταν άρχισε [Τη διακονία Του], ήταν περίπου τριάντα ετών, και θεωρήθηκε ότι ήταν ο Γιος του Ιωσήφ, ο Ηλεί, (Αναφέρεται εδώ ότι ο Ιησούς ήταν περίπου 30 όταν άρχισε τη διακονία του).χρόνια, και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρει ότι περίπου πενήντα (8:57. Ο Ζαρατούστρα άρχισε επίσης να κηρύττει το δόγμα του σε ηλικία περίπου 30 ετών). Ιωάννης (8:57): Οι Εβραίοι του είπαν: Δεν είσαι ακόμη πενήντα χρονών, και έχεις δει τον Αβραάμ; (Εδώ αναφέρεται ότι ο Ιησούς είναι περίπου 50 ετών, ενώ ο Λουκάς (3:23) είναι περίπου 30. Οι Εβραίοι έμειναν έκπληκτοι όταν ο Ιησούς ισχυρίστηκε ότι είδε τον Αβραάμ νεκρό εδώ και καιρό.) Ο Ιησούς εμπνεύστηκε από «ενδιαφερόμενα πρόσωπα» ότι φέρεται να είδε τον Αβραάμ – τους Πάρθους ιερείς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός των Κουμρανιτών συνέβαλε στο πραξικόπημα στα εβραϊκά εδάφη υπέρ της Παρθίας.
Ο Ιησούς άρχισε να φοράει μακριά μαλλιά και να αφήνει γένια και μουστάκι, ένας άντρας φαίνεται έτσι μεγαλύτερος από τα χρόνια του. Η Αγία Γραφή αναφέρει επίσης Ναζωραίους (Nazarenes). Ναζωραίος (Εβρ., κ.λ., «διαχωρίζω, αφορίζω») – άτομο που έκανε ειδικό όρκο αφιέρωσης στον Θεό (Αριθμοί 6:2· Αμώς 2:11-12). Ένας Ναζωραίος, άνδρας ή γυναίκα, έπρεπε να μην πίνει κρασί και άλλα μεθυστικά ποτά, να μην κόβει τα μαλλιά του, να μην μπαίνει σε κανένα σπίτι στο οποίο υπήρχε νεκρό σώμα. Μερικοί Ναζιραίοι αφιερώθηκαν ισόβια στον Θεό από τους γονείς τους. Τέτοιοι ήταν, για παράδειγμα, ο Σαμψών, ο Άγιος Σαμουήλ και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, στον Ζωροαστρισμό (μαζδεϊσμός), η ανατροφή μελλοντικών «προφητών» ασκούνταν επίσης από την παιδική ηλικία, οι γονείς έδιναν παιδιά σε ηλικία 7 ετών σε ατραβάν (ζαοτάρους), συνοδούς. των αρχαίων άριων λατρειών. Ο Ιησούς έγινε επίσης Ναζιρίτης: Ματθαίος (2:23) και, αφού ήρθε, εγκαταστάθηκε σε μια πόλη που ονομαζόταν Ναζαρέτ, για να πραγματοποιηθεί αυτό που ειπώθηκε μέσω των προφητών, ότι θα ονομαζόταν Ναζιραίος. (Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην πόλη Ναζαρέτ, η οποία εκπλήρωσε έτσι την αρχαία πρόβλεψη των προφητών «ότι θα ονομαστεί Ναζωραίος», ετυμολογικά οι λέξεις «Ναζωραίος» και «Ναζωραίος» είναι πολύ κοντινές, ίσως ήταν ένας μικρός οικισμός του Ναζωραίοι – Ναζαρέτ (Εβραϊκά: «κλαδί, απόγονος ή κλειστός τόπος», στα αραβικά Naera ή Nazira).
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «ЛитРес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.